درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/01 - 12:46:5 FA | AR | PS | EN
بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت            تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست            آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه            امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند             داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است            






تاریخ نشر: 1396/05/22 - 10:21:0
تعداد بازدید: 1459
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اهداف و ابزارهای دیپلماسی فرهنگی عربستان سعودی در جهان اسلام
 اهداف و ابزارهای دیپلماسی فرهنگی عربستان سعودی در جهان اسلام

دیپلماسی فرهنگی از جمله مهمترین ابزراهای نفوذ در کشورهای مختلف است. از این رو عربستان نیز از این ابزار در سال‌های اخیر با تمام توان استفاده کرده است.

به طور كلی دیپلماسی فرهنگی عربستان سعودی تحت تأثیر دو عامل است:

1. این دیپلماسی تا حدود زیادی تحت تأثیر تحولات و جریانات منطقه‌ای و در رقابت با كشورهایی است كه آنها را تهدیدی برای ایدئولوژی خود می‌داند؛ كه بارزترین آنها كشورهای محور مقاومت اسلامی است؛

2. دیپلماسی فرهنگی عربستان به میزان بسیار زیادی تحت تأثیر ارزش‌ها و هنجارهای وهابیسم است.

تلاش فراوان برای برتری‌جویی عربستان سعودی در مسائل فرهنگی جهان اسلام با چاشنی آموزه‌های وهابیت، سال‌های سال است که شرایطی فراهم نموده تا نخبگان آل سعود کشور خود را به عنوان ام‌القری جهان اسلام فرض کرده و معرفی نمایند.

لذا هدف اصلی عربستان سعودی در ارتباط با دیپلماسی فرهنگی در جهان اسلام قبولاندن این مقوله به کشورهای اسلامی است که عربستان سعودی رهبر تام و تمام ژئوکالچر دنیای اسلام است و مقاومت در برابر ام‌القری (عربستان) هزینه‌های فراوانی برای آنها در پی خواهد داشت. در همین ارتباط لازم به توضیح است که در مقابل مبانی معرفتی و فرهنگی انقلاب اسلامی ایران، دیپلماسی فرهنگی عربستان کوشیده است با بهره­گیری از ابزارها و شیوه­های مختلف بنیان­های عقیدتی انقلاب اسلامی را متزلزل نماید، انواع سیاست­های ایران را با توزیع جزوه و کتاب مخدوش نماید و وضعیت اهل تسنن در ایران را بحرانی نشان دهد.

از سویی، آل سعود از مجاری مذهبی وهابی، شیعه را تکفیر می­نماید و تلاش دارند تا قتل و غارت شیعیان از جمله کشتن رهبران مذهبی آنها را متداول نماید. رسانه­هایی که مجری تبلیغاتی سیاست­های عربستان سعودی هستند نیز سعی در تفرقه بیشتر بین شیعه و سنی بواسطه طرح مباحثی چون هلال شیعی دارند و ایران را تنها نماینده اقلیت شیعی در برابر اکثریت سنی به رهبری عربستان معرفی می‌کنند.

در مقابل کشورهایی که از حیث فرهنگی و سیاسی در جبهه عربستان و تحت لوای فرامین آل سعود و علمای وهابی آن عمل می‌نمایند، از مزایا و پاداش‌های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی این کشور بهره‌مند خواهند گردید. اما به طور مشخص مهمترین ابزارهای دیپلماسی فرهنگی عربستان سعودی در جذب نیروهای اجتماعی و نخبگان کشورهای همسو و کشورهای محور مقاومت عبارتند از:

 

1. استفاده از رسانه‌های مکتوب و مجازی

وهابیت با تشویق و گاه تهدید نویسندگان و عمال خود به تدوین کتب و مجلات با تیراژ بالا اقدام کرده و در تمامی نقاط دنیا آنها را توزیع می‌کند. همچنین مطبوعاتی به زبان انگلیسی و عربی در داخل و خارج منتشر می‌شوند که زیر نظر دولت سعودی است. در این رابطه مجلات و روزنامه‌های الجزیره، الریاض، الندوه، الدعوه و خورشید قابل ذکرند. رادیو و تلویزیون نیز زیر نظر دولت و وزارت اطلاعات برنامه‌های درون مرزی و برون مرزی با زبان‌های مختلف پخش می‌کنند. در حال حاضر از یک هزار و هشتصد شبکه ماهواره‌ای فعال در منطقه، سیصکد شبکه آن برای تبلیغ وهابیت برنامه‌سازی شده است و نزدیک به چهل هزار سایت اینترنتی و چهار هزار وب سایت به صورت شبانه‌روزی علیه شیعه فعالیت دارند.

 

2. جذب دانشجویان و طلاب دینی

علاوه بر این موارد، مجمع عمومی دانشجویان مسلمان جهان كه مركز آن در عربستان قرار دارد، اساس كارش را جذب دانشجویان و طبقة جوان كشورهای اسلامی قرار داده است. در همین خصوص، عربستان تلاش می‌كند تا با ترویج و تبلیغ سلفیگری و وهابیت، دیپلماسی فرهنگی خود را پی گیرد و مانع نفود شیعیگری شود. این عمل با منزوی ساختن شیعیان و با داعیة دفاع از اسلام و مبارزه با رفض، بدعت و انحراف از سنت همراه است. برای مثال عربستان سعودی در سال 2016 میلادى تعدادی از كردهاى اقلیم کردستان عراق را از طریق ارائه خدمات دینی جذب كرده است. مراكز آموزشى كه براى آموزش این افراد انتخاب شده، آموزش‌هاى سلفى ارائه مى‏دهند. تحصیل طلاب دینى كرد در عربستان سعودى در حالى است كه این كشور با هدف نفوذ در جامعه نخبگان آینده اقلیم كردستان عراق، به‏تازگى جذب دانشجویان كرد براى تحصیل در رشته‏هاى غیردینى مانند رشته‏هاى علوم انسانى، مدیریت و پزشكى را نیز در دستور كار خود قرار داده است.

 

3. استفاده از سازمان‌های و محافل بین‌المللی (رابطه العالم الاسلامی)

(رابطه العالم الاسلامی) سازمان بین‌المللی غیردولتی غیرانتفاعی (البته وابسته به پشتیبانی- سیاسی مبتنی بر روابط متقابل و حمایت‌های مالی فراوان پادشاهی عربستان سعودی) با صلاحیت خاص به شمار می‌آید که از طریق مصوبه اولین کنفرانس عمومی اسلامی در مکه به دعوت پادشاهی عربستان سعودی، به وجود آمده است. محورهای فعالیت (رابطه العالم الاسلامی) عبارت است از: فعالیت‌های تبلیغ بین‌المللی شامل سامانۀ آموزش بین‌المللی رهبران، ائمه جماعات و مبلغان مذهبی، اعزام دانش آموختگان مقاطع عالی به عنوان سفیران فرهنگ دینی و پیام رسانان مستقل؛ و کفالت امور مادی مبلغان، وعاظ و ائمه جماعات، تأسیس شبکۀ نخبگانی با ترکیب دانشمندان مسلمان، برگزاری همایش‌ها و هم‌اندیشی‌های بین‌المللی اسلامی و غیره.

نهادهایی مانند مجمع فقه اسلامی، شورای عالی جهانی مساجد، و جمعیّت اسلامی جوانان زیر نظر این مرکز قرار دارند. همچنین بیش از یک‌ هزار مسجد و صدها مرکز اسلامی در سراسر جهان زیر نظر این سازمان مشغول فعّالیت هستند. اضافه بر این، کمک‌های این مرکز در کشورهای دیگر برای احداث 2 مؤسّسه اسلامی، 1259 مسجد، 1069 مدرسه، 200 مؤسّسه مذهبی، 134 دانشگاه، 41 درمانگاه، 76 بیمارستان و یک دانشکده جهان عرب در (پاریس) هزینه شده است.

محمد داوند؛ دانش‌پژوه روابط بین‌الملل

 

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/7979


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند

افشای تعداد نظامیان امریکایی در سوریه

انگلیس بزودی روند اسکان مجدد افغان‌ها را پایان می دهد

سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم

تلاش قرغزستان برای تسریع روابط دوجانبه با افغانستان

شکست منچستریونایتد برابر تاتنهام در جام اتحادیه انگلیس


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.